Schouder

Schouderklachten is één van de meest voorkomende klachten in de (sport)fysiotherapie. Ongeveer de helft van de Nederlandse bevolking heeft jaarlijks met een schouderklacht te maken.

Schouderklachten zijn in te delen in klachten die geleidelijk ontstaan of opeens. Dit laatste kan het geval zijn als je gevallen bent of plotseling een verkeerde beweging hebt gemaakt. Geleidelijk ontstaan van klachten gebeurt meestal bij een overbelasting, denk aan fysiek zwaar werk, te vaak schouders of borst trainen of het beoefenen van een werpsport.

Het proces ouder worden kan ook schouderklachten veroorzaken, denk dan aan artrose (slijtage) of hypotrofie (spiervermindering) van de spieren door te weinig bewegen.

Schouderklachten kunnen zich op vele manieren uiten. Je kunt pijn hebben op een specifiek plekje of een zeurende of een stekende pijn in of rondom de schouder. Ook kan de pijn zich alleen uiten bij een onverwachte of juiste specifieke beweging. Uitstralende pijn in de nek of een zwaar gevoel in de arm kan ook een uiting zijn van schouderklachten.

Zoals je ziet zijn er veel verschillende soorten klachten en het zal je dus niet verbazen dat er veel diagnoses te stellen zijn. Denk bijvoorbeeld aan een slijmbeurs- of peesontsteking, een SLAP-leasi of een frozen shoulder. Het belangrijkste om te weten is dat pijn in de schouder bijna altijd verholpen kan worden.

De (sport)fysiotherapeut kijkt samen met je naar mogelijke oorzaken van je klacht. Waarbij het soms nodig kan zijn om in samenspraak met de orthopeed in het ziekenhuis een röntgenfoto of MRI te laten maken. Alles om de juiste diagnose te stellen en jou zo goed mogelijk te kunnen behandelen.

Binnen de behandeling streven wij er altijd naar om je handvaten te geven om zelf grip te krijgen op je klacht. En vooral te kijken naar wat je met je klachten nog wél aan sport en beweging kunt doen.

Laat ons je helpen weer te kunnen bewegen zoals je gewend bent. Neem contact met ons op (hyperlink) en zet de eerste stap naar je herstel.

X